Watersportvereniging 't Haventje Batenburg'

willen we dit plaatsje niet allemaal bezoeken ... historie, rust, fietsen, wandelen en natuur ...


Met deze website hopen wij u een beetje wegwijs te maken binnen onze bruisende vereniging en ons mooie Batenburg!

De Vergenoegd op weg naar Frankrijk - 2017

Reisverslag nummer 4

Ons laatste verslag hebben wij u geschreven uit Ouzouer-sur-Trézée, enkele kilometers voor Briare. Ouzouer-sur-Trézée is een heerlijk rustig plaatsje waar we zoals op vele andere plaatsen gratis gebruik kunnen maken van de faciliteiten. We vragen ons wel eens af wie deze gastvrijheid allemaal bekostigt. Zaterdag 10 juni het laatste stukje naar Briare, slechts 5 sluizen havenmeester Dorothé Maas staat ons op de laatste sluis op te wachten. John en Lola komen rond 6 uur aan boord en we halen tijdens het grillen weer leuke verhalen op.
Maandagmorgen vertrekken we rond 10 uur uit Briare. John en Lola varen nog mee tot aan de Pont de Loire, het prachtige door Gustav Eiffel gebouwde aquaduct over de soms woest stromende rivier de Loire. Dit kunstwerkje trekt jaarlijks vele bezoekers ... en ook wij varen onder het toeziend oog van de toeristen door het water in het aquaduct. Vlak voor het aquaduct stappen onze Deense gasten van boord en gaan lopend over het aquaduct om ons zo te kunnen filmen.

Het eerste stukje van het Canal latéral á la Loire is nog gevrijwaard van veel sluizen en genietend van het heerlijke weer leggen we al vroeg aan in Sury-prés-Léré ... en een prachtig plaatsje voor een extra dagje. Zoals vele aanlegplekjes bij dorpjes is het ‘all Inclusive' en ... weer gratuit!

Woensdag willen we de afstand tot Nevers flink verkorten en vertrekken al vroeg en liggen klokslag 9 uur voor de eerste sluis. de sluiswachter bedient niet alleen de sluis maar heeft ook nog eens een florerende wijnhandel. Uiteraard kun je ook zonder het kopen van wijn geschut worden maar het aanbod is toch van dien aard dat we ons goed laten verleiden. Kennelijk zien wij er betrouwbaar uit en krijgen het verzoek om de zonnebril van haar man mee te nemen die dienst draait op de derde sluis.
De tweede sluis worden we opgewacht door een sluiswachter die met veel voor ons onverstaanbare klanken verteld dat hij sla en eieren verkoopt. Een paar eitjes kunnen we wel gebruiken maar 6 eitjes voor € 2 is toch flink aan de prijs!
Het wordt een lange dag varen met totaal 13 sluizen en we leggen aan in Cours-les-Barres. Deze aanlegplaats hebben we in 2012 ook al eens gebruikt en het is er nog net zo mooi en rustig.

Donderdag 15 juni kiezen we er toch voor om het laatste stukje naar Nevers maar te varen, nog 5 uurtjes en 5 sluizen en begin van de middag liggen we dan toch vast op onze grote tussenstop. We moeten hier de boot minimaal 13 dagen laten liggen en de prijs is € 11 per nacht of € 140 per maand ... dus we besluiten maar voor het maandtarief te kiezen. Hebben we na onze terugkomst uit Oostenrijk nog wat (gratis) uitrustdagen.
Lady Gaga wordt wel verrast door vele soortgenoten die nieuwsgierig maar niet altijd welkom door madam komen kennismaken. Vrijdag gaan we vast naar AVIS om er zeker van te zijn dat alles goed geregeld is voor het afhalen van de gereserveerde auto ... en we kunnen hem gelijk meenemen.
Ja, plannen kunnen gewijzigd worden. Albert en Anita, onze overburen op een Engelse "Narrow Boat' komen net terug uit Engeland en halen 's middags hun poes op uit een cattery in de buurt en vertellen ons hoe goed hun kat dit dierenpension ervaart ... en wij besluiten Lady Gaga daar ook maar te laten logeren.

De vrijdagavond maken we nog kennis met de grote beverratten rondom onze boot. Deze ’ragondis’ komen ’s avonds even kijken of er nog wat te eten is … ze zijn gek op brood, worteltjes en laten zich graag voeren …


Zaterdag 17 juni ... vertrekken naar Oostenrijk. Lady Gaga heeft er kennelijk lucht van gekregen want er hangt een leeg tuigje boven het zwemplateau en ze is aan de wandel op de dijk ... dat heeft ze leuk gepland! Gelukkig loopt ze naar een half uurtje de steiger achter ons op en zo kunnen we ze dan toch weer aan boord krijgen en even later afleveren op haar logeeradres.
's Middags gaan we met een volgepakte auto richting Oostenrijk. We kunnen pas de volgende dag in het appartement en onderweg besluiten we toch maar een toeristische route te nemen en buigen af richting Lausanne en Bern.
Ondanks de mooie hotelletjes in Frankrijk worden we toch verrast dat we in een keer aan de Zwitserse grens staan en zonder een vignet rijden we nog door tot het eerste hotel aan de snelweg. Een prachtig onderkomen maar uiteraard met een Zwitsers prijsniveau! Oef!
Zondag 18 juni, nog maar 400 kilometer ... maar het venijn zit in de staart. de Arlbergtunnel is gestremd en we mogen over de oorspronkelijke route: Arlbergpass ... een prachtige route maar niet meer bestemd voor al het verkeer ... files. Maar 14:30 zijn we toch bij ons prachtige appartement. Rond 17:30 komen Ramon en Chantal ook aan.

Maandag 19 juni tot Vrijdag 23 juni De rest van de week staat in het teken van de HandBikebattle, een challenge voor mensen met uiteenlopende handicaps die met speciale handbikes de Kaunertaler Gletscher be'biken' ... met handkracht naar boven te fietsen. Geen eenvoudige uitdaging: de weg naar boven is ruim 20 kilometer lang, stijgingspercentages tot 17% en vele haarspeldbochten. Zelfs voor getrainde wielrenners een ware uitdaging.
Dochterlief Chantal is met broer Ramon als buddy om 9:30 gestart en finisht na 5 uur en 12 minuten uitgeput maar voldaan!
Met normale temperaturen een enorme prestatie ... maar op 22 juni was het maar liefst 32°C. De organisatie heeft hier fantastisch op ingespeeld, vele waterposten, vele verkoelingsplaatsen en vele vrijwilligers zorgden voor een ontspannen en veilige binnenkomst van alle deelnemers.
Velen konden toch bij binnenkomst van deze kanjers de traantjes niet binnenhouden ... waaronder Rob van Dijk!

Zaterdag 24 juni komt er weer een eind aan deze vakantie binnen onze vakantie en gaan we weer terug naar de Vergenoegd in Nevers.

De tussenstand: 148 vaaruren en 124 sluizen.

Groetjes vanaf de 'Vergenoegd',
Trudy, Rob en ‘Lady Gaga’

© 2022 WSV Het Haventje Batenburg avg disclaimer contact