Watersportvereniging 't Haventje Batenburg'

willen we dit plaatsje niet allemaal bezoeken ... historie, rust, fietsen, wandelen en natuur ...


Met deze website hopen wij u een beetje wegwijs te maken binnen onze bruisende vereniging en ons mooie Batenburg!

De Vergenoegd op weg naar Frankrijk - 2017

Reisverslag nummer 3

Op 1 juni was het dan ook vroeg uit de veren, om klokslag 6 uur maken we los, varen het laatste stukje Oise af en gaan de Seine op richting Parijs.
In de eerste sluis begeeft de tijdelijke breekpen van de boegschroef het ... en Trudy neemt het roer over. Tijdens het varen naar de volgende sluis hebben we het pennetje weer vervangen en kunnen hem gelukkig weer gebruiken.
Vooral tijdens het varen door Parijs, met waarschijnlijk door het warme weer veel rondvaartboten, hebben we hem weer goed kunnen gebruiken.
We passeren Parijs rond 15 uur en varen door tot sluis Couvray, een sluis die bekend staat om zijn backwave ... tijdens het schutten loopt het water zo snel naar binnen dat het lijkt op een golfslagbad.
De dag zit er op, na ruim 14 uur varen, 130 kilometer en 6 sluizen hebben we een prima plaatsje voor de nacht aan een privé steiger ... en de eigenaar helpt ons ook nog aan materiaal voor nieuwe breekpennetjes!
De volgende dag hebben we het laatste stukje van de Seine opgevaren en meren in het begin van de middag af in Moret-sur-Loing, ook weer een bekende plaats.
Wel is er het laatste jaar na de overstromingen veel gerenoveerd, het ziet er fantastisch uit en we blijven dan hier ook een paar dagen uitrusten ... inkopen, fietsen, uitgebreid badderen ... en ook Lady Gaga heeft haar zwembadje.
Heerlijk uitgerust varen we op 5 juni het Canal lateral de Loing op ... ja de komende tijd wordt het alleen naar boven schutten, de Fransen zeggen: au Montant ... de berg op. Gelukkig is het eerste stuk tot aan Montargis gerenoveerd en geautomatiseerd. Met de afstandsbediening gaat het schutten snel en de sluizen met een verval boven de 3 meter zijn er glijbanen in de wanden aangebracht.


We halen Montargis net niet en blijven overnachten in Cepoy, ca. 9 kilometer voor ons beoogde reisdoel. De volgende morgen maken we vast in Montargis (het ‘Venetië’ van Frankrijk) ... een mooi moment om de kruidentuin even bij te werken … de bieslook stond vol in bloei en moest nodig gesnoeid worden.Niet helemaal, de koeling van de motor geeft weer problemen en het inlaatfilter moet weer opengemaakt worden.
Met de methode van Hans en het voorhanden gereedschap ging het goed alleen kwam er veel water binnen.
Nieuwe methode: bij de Brico Marche twee meubeldoppen gekocht 30mm en wat lange bbq prikkers: Gaatje geboord van 3,5 mm in rubberdop en de dop daarna over de afsluiter geschoven. Vervolgens als een gynaecoloog door het kleine gaatje het instrument gestoken ... voila ... nauwelijks bloedverlies ... werkte prima, nog geen luiervol water.
Luiers ... we gebruiken maxi luiers om eventueel lekwater op te nemen en eenvoudig weg te gooien ... waar onze oppaservaring al niet goed voor is.

Uiteraard gaat er ook veel goed ... we hebben nog geen krassen opgelopen, de zonnepanelen werken fantastisch en kunnen we iedereen aanraden. De € 22,= besteed voor een ventilator is zeer goed besteed ... veel verkoeling ...

We schrijven alweer 7 juni, de dagen gaan snel. Vandaag willen we ongeveer de helft van het traject naar Briare afleggen en we schutten volgens afspraak om 9.30 uur in de eerste sluis. De geplande acht sluizen voor vandaag variëren van net 2 meter tot 5,20 meter en zijn allemaal bemand cq. bevrouwd. Het gaat met behulp van de sluiswachter die de lijnen met een haak omhoog haalt vlot, zeker geen vervelende sluizen. Vlak voor de laatste sluis voor Chatillon-Coligny passeren we de gerepareerde dijk die vorig jaar naar de hevige regenval in Frankrijk door een ware vloedgolf is doorgebroken.

Op sluis Lepinoy wacht ons een verrassing. We worden begroet door Joland en Eric die met behulp van onze GPS tracker onze positie hebben gevonden. Ze hebben onze binnenkomst gefilmd en varen mee naar Chatillon ... met een gezellige bbq avond tot gevolg!

* De prachtige opnames houdt u nog tegoed ... onze internetverbinding is nog niet berekend op een uitgebreid dataverkeer!
Chatillon-Coligny was ook de haven waar we in 2012 John en Lola hebben ontmoet met veel 'happy hours' als gevolg.
Joland en Eric vinden het wel leuk om een dagje mee te varen en op 8 juni vertrekken we net na de middag naar Ouzouer-sur-Trézée. Eric ervaart het werken in en aan de sluis en draait deuren open alsof hij nooit anders heeft gedaan!
Onze gasten stappen na de sluizentrap van Rogny-les-Sept-Excluses en het samen schutten van 11 sluizen van boord.
Ze hebben in Rogny ‘s morgens hun auto geparkeerd. Wij moeten het nu weer alleen doen en er volgen nog 6 sluizen … echter nu gaan we bergafwaarts.
Morgen de laatste kilometers naar Briare waar John en Lola ons komen bezoeken, maar daarover later meer.

De stand staat op 138 vaaruren en 96 sluizen ... valt nog wel mee. Meer vaaruren dan sluizen ...

Groetjes vanaf de 'Vergenoegd',
Trudy, Rob en ‘Lady Gaga’

© 2022 WSV Het Haventje Batenburg avg disclaimer contact