Watersportvereniging 't Haventje Batenburg'

willen we dit plaatsje niet allemaal bezoeken ... historie, rust, fietsen, wandelen en natuur ...


Met deze website hopen wij u een beetje wegwijs te maken binnen onze bruisende vereniging en ons mooie Batenburg!

De Vergenoegd op weg naar Frankrijk - 2017

Reisverslag nummer 2

Na twee nachtjes Courcelles-Les-Lens zijn we op zaterdag 13 mei vertrokken naar het Canal du Nord. Dit kanaal ligt parallel aan het Canal de St-Quentin welke we in 2016 hebben bevaren.
De eerste sluis levert ruim 6 meter hoogteverschil op en omdat de route tot Peronne niet alleen een tunnel van ruim 4 kilometer bevat maar ook nog 11 fikse sluizen overnachten we aan een ponton in Marquion en gaan we pas op 14 mei naar Peronne waar we af kunnen slaan naar de Somme.
Dit was een echte werkdag, tot de tunnel 6 sluizen waar we telkens 6,5 meter omhoog gaan, een tunnel met in het midden een passeerstrook en dan nog eens 5 sluizen met een verval tot bijna 8 meter ... ja, een echte werkdag en na de Couscous liggen we vroeg in bed.

Maandagmorgen 15 mei ... uitslapen ... en dan het bericht dat de Somme i.v.m. maaiwerkzaamheden en onderhoud aan de sluizen een week gestremd is! Wat nu ...? De Somme is beschreven als een van de mooiste rivieren van Frankrijk en zo vaak komen we hier niet, zodat we besluiten te wachten. Als we over het tochtje naar Amiens v.v. een goede week doen hebben we nog voldoende tijd om een goed plekje ten zuiden van Parijs te vinden om de boot achter te laten i.v.m. onze tocht naar Oostenrijk. In Peronne zou dat geen probleem zijn, we liggen goed en Lady Gaga weet er goed de weg ... ze gaat regelmatig aan de wandel maar weet gelukkig de boot weer terug te vinden.
Zelfs in noodsituaties met een grote Bouvier achter zich aan is ze zo aan boord!

Woensdag 17 mei, we hebben 3 verjaardagen te vieren: Jolijn (onze kleindochter), Jan Urselmann en Koningin Maxima; we fietsen al een flink stuk langs de Somme en door Trudy wordt er een IJsvogeltje gespot en het is prachtig barbecue weer! De zomer is echt begonnen …

Vrijdag 19 mei krijgen we de boodschap dat het waarschijnlijk zaterdag gaat lukken. Echter na Amiens blijft de Somme nog gestremd tot 1 juli en voor ons niet meer haalbaar.
We besluiten zaterdag 20 mei om 7:45 te vertrekken naar de eerste sluis op de Somme. Hans neemt om 8:30 nog even telefonisch contact op en we krijgen de bevestiging dat we rond 9:00 uur worden geschut.

Ten oosten van Peronne is het kanaal niet meer bevaarbaar. Sinds 2004 is er door de VNF geen onderhoud meer gepleegd en zijn de sluizen niet meer bruikbaar.
Gelukkig is het mooiste traject door privatisering wel bevaarbaar gebleven!

De Somme is een prachtige groene meanderende rivier met langs de gekanaliseerde rivier ontelbare meren.
Het gaat volgens plan en de eerste dag dat we op het Canal de la Somme varen is al een beloning voor het wachten: prachtig!
Een minpuntje is dat het met de camera in de hand zoeken naar een IJsvogeltje geen succes oplevert.
Zondagmiddag meren we af in Amiens op nog geen 5 minuten lopen van het prachtige centrum!

Na enkele dagen in het prachtige Amiens zijn we in 2 dagen terug gevaren naar Peronne, een reis met wat motorproblemen.
De inlaatzeef is dusdanig verstopt dat de motor te weinig koeling krijgt. Vervelend, maar met hulp van Hans en de belofte dat de boot niet zinkt als we gewoon de slang van de afsluiter verwijderen gaan we met een zaagblad door de afsluiter en maken zo de zeef weer een beetje open. De verstopping voelt hard aan en is vermoedelijk kalk en modder van het ondiepe water van de Somme. Na enkele pogingen komt er weer voldoende water binnen ... 71 jaar en toch nog wat geleerd!
Voor de zekerheid hebben we toch nog maar een paar reserveonderdelen besteld en hopen dat Ramon nog wat plaats heeft in de auto. Vrijdag 26 mei gebruiken we om even wat onderhoud te plegen: we maken nogmaals de afsluiter los en reinigen de inlaatzeef met de hogedrukspuit van Hans, onze kuiptent krijgt nog een schoonmaakbeurt en ook de wasmachine op de camping gebruiken we, inkopen bij de Lidl om de hoek ... klaar voor een volgende etappe.
Jammer, maar het zwembad van de camping is nog steeds niet gevuld met water …

Zaterdagmorgen 27 mei met een schone boot, een fris lichaam en volle watertanks vertrokken voor het laatste stukje 'Canal du Nord', nog 9 sluizen en een tunnel van ruim 1km ... en om 19:00 uur meren we af in Choisy-au-Bac aan de Aisne.
Hier hebben we vorig jaar ook al twee keer gelegen.
Zondag 28 mei ... en Trudy treft het ... in Frankrijk is het nu Moederdag en dus gebak bij de koffie.
Verder fietsen we vandaag door het prachtige Bois de Compiegne waar de wagon staat waarin de wapenstilstand in 1918 is getekend en bezoeken we nog Compiegne met een gezellige markt.

Ons volgende doel is Cergy-Pointoise, de laatste bruikbare haven voor de Seine ... echter dit traject is voor deze zeer warme dag echt te lang.
Wij beginnen de dag met een tankstop in Compiegne bij de firma Guetin, die niet alleen brandstof verkoopt maar ook een zeer uirgebreide winkel heeft met noodzakelijke watersportartikelen tegen voor ons lage prijzen!
Na 6 uur varen maken we nog een stop bij Ecluse 4 - Creil waar we voor de afgedankte sluis mogen afmeren ... en de twee dames het ruime sop kiezen! Ruim 30*C en een prima manier om even af te koelen. Morgen verder ...

In de gezellige haven van Cergy-Pointoise waar we afscheid moeten nemen van Ank en Hans … jammer!
Wij willen rond de 10/12 juni in Briare zijn, ca. 160 kilometer ten zuiden van Parijs. Hier komen Lola en John uit Denemarken om enkele dagen met ons op te trekken. We willen Parijs dit jaar laten liggen en omdat het de Seine op tot deze mooie stad al 80 kilometer is en 2 sluizen moeten we vroeg vertrekken.
Ank en Hans doen eerst Parijs aan en gaan dan naar het zuiden.

Tot nu toe hebben we 92 vaaruren en 56 sluizen gehad ... worden er nog een paar meer! De kilometers tellen we maar niet … de tijd gaat snel genoeg, er is al bijna een maand voorbij.

Groetjes vanaf de 'Vergenoegd',
Trudy, Rob en ‘Lady Gaga’

© 2024 WSV Het Haventje Batenburg avg disclaimer contact