Watersportvereniging 't Haventje Batenburg'

willen we dit plaatsje niet allemaal bezoeken ... historie, rust, fietsen, wandelen en natuur ...


Met deze website hopen wij u een beetje wegwijs te maken binnen onze bruisende vereniging en ons mooie Batenburg!

De Vergenoegd op weg naar Frankrijk - 2017

Reisverslag nummer 1

Donderdagavond 27 april zijn wij, Rob, Trudy en de poes dan eindelijk ingescheept en vrijdagmorgen om 10:00 uur uitgezwaaid door enkele leden van onze vereniging met redelijk weer vertrokken voor een vakantie van vijf maanden in Frankrijk.
Ja, vijf maanden … het lijkt misschien lang maar er zijn al twee weken voorbij …

Onze heenreis gaat via België en terug staan de Vogezen, de Moezel en de Rijn gepland ... de rest laten we maar over aan de tijd, het weer en de omgeving.
Half juni laten we in ieder geval de boot ergens achter en gaan met ons drieën, Trudy, Rob en Lady Gaga naar Oostenrijk. Dochter Chantal doet mee aan de HandBikeBattle (www.handbikebattle.nl) en bij de beklimming van de Kaunertalberg willen we haar graag aanmoedigen.
Onze eerste stop wordt Heusden waar de Brandsma Vlet Club een weekend heeft georganiseerd.
Het samenzijn met de andere leden van de BVC was zeer gezellig, een leerzame presentatie (Varen Doe Je Samen), heerlijk gegeten en een prachtige wandeltocht door Heusden.

Zondagmiddag 30 april zijn we echt op weg gegaan naar Frankrijk en met een tussenstop in Oosterhout, Breda en Oudenbosch om te tanken, gaan we richting Tholen.
Tanken in Oudenbosch ..? Ja, vlak bij de invaart richting Oudenbosch is een Avia tankstation aan het water welke 'wegprijzen' hanteert en dus was het hier een prachtige gelegenheid om nog eens 220 liter diesel te tanken en met onze totaalvoorraad van ruim 400 liter hebben we nu genoeg voor ca. 120 vaaruren!

Dinsdag 2 mei zijn wij afgemeerd in Tholen, onze voorlopig laatste Nederlandse haven. Onze geliefde havenmeester Lydia is op vakantie maar Yvonne neemt de honours goed waar, een prima ontvangst!
Hier ontmoeten we ook weer Ank en Hans Naerebout die met ons ... of wij met hun opvaren naar Frankrijk. Ze hebben vergelijkbare plannen en het is gezellig om tijdens een 'happy hour' de dag door te nemen!
Tholen, de Appi en de Aldi om de hoek en een mooie gelegemheid om de specifieke Nederlandse boodschappen te doen.

Na twee dagen Tholen zijn we vertrokken naar Antwerpen, wederom een prachtig avontuur om door zo'n wereldhaven met al zijn bedrijvigheid te varen ... en de weg te vinden naar het Willemdok waar Ank en Hans al een dagje liggen.

Zaterdag 6 mei was een echte werkdag, we moeten met de opkomende vloedstroom naar Gent, een afstand van ruim 70 kilometer en inclusief het schutten in Antwerpen en Gent dus ruim 9 uur varen (werken)! We hebben ons de volgende dag dan ook beloond met een vrije dag in Gent ... wederom een prachtige stad.
Lady gaga vermaakt zich tot nu toe prima.

Vanuit Gent zijn we via de Oude Leie, de sluis van St. Baafs-Vijve waar we ons vignet voor België kopen en de sluis van Harelbeke naar Kuurne gevaren, een plaatsje vlak voor Kortrijk.
De Oude Leie is het vermelden waard, deze rivier heeft iets weg van onze Vecht en kenmerkt zich vooral door de vele bochten en de prachtige huizen langs de kant.
Dinsdagmorgen 9 mei feliciteren wij Hans met 'lang zal hij leven ...' We stellen Hans een beetje teleur als we zeggen dat hij Rob niet inhaalt … Hans is 71 jaar jong geworden!
Om 9 uur gaan de trossen los en beginnen we aan onze laatste ettape naar 'La douce France' In Wervik, een paar kilometer na de sluis van Menen ligt het bunkership Neptunia en hier maken we toch nog even van de gelegenheid gebruik om nog 70 liter te tanken. De volgende gelegenheid is pas in Compiegne.
Rond de middag varen we dan samen Frankrijk in.

Midden op de middag meren net als vorig jaar weer af in Wambrechies waar het inmiddels nog wat ondieper is geworden. We komen aan de kant maar de modder komt wel omhoog.
Havenmeester Alain is vandaag vrij en we worden welkom geheten door een prachtige dame op stilleto's ...
s' Avonds zijn we uitgenodigd Hans zijn verjaardag te vieren in het restaurant aan de haven ... super gezellig! Ze mogen nog even meevaren … we hopen dat we nog even mee mogen varen …
Woensdagmorgen … na een late avond het noodzakelijke uitslapen en later op de dag zijn we naar Lille gefietst ... eventjes prachtig weer!

Inmiddels is het al weer vrijdag 12 mei en liggen in Courcelles-Les-Lens net ten noorden van Douai. Deze plek kennen we nog van vorig jaar en ook dit jaar is de prijs hetzelfde gebleven: 'gratuit' inclusief stroom en water!
Bij aankomst eerst de boegschroef gerepareerd. Tijdens het schutten in de laatste sluis brak de breekpen en moesten wij het even zonder doen.
De conform manual al meegenomen reserve pennen pasten jammer genoeg niet en met hulp van Hans hebben we deze tijdelijk vervangen door een afgezaagd boutje van 3mm.
Gelukkig komen er toch reserveonderdelen mee met Ramon en dat geeft een prettig gevoel.
Vandaag blijven we hier en fietsen in de middag naar Courcelles. Morgen gaan we samen met Ank en Hans verder richting de Somme en misschien vanaf volgende week ook wat beter weer.

Voor de statistieken: inmiddels hebben we 47 uur gevaren en zijn we 12 sluizen gepasseerd ... er komen er nog meer!

Groetjes vanaf de 'Vergenoegd',
Trudy, Rob en ‘Lady Gaga’

© 2022 WSV Het Haventje Batenburg avg disclaimer contact